Jak vybrat automatický kávovar
Při nákupu automatického kávovaru je zapotřebí důkladně zhodnotit hned několik významných kritérií. V prvé řadě se zamyslete nad jeho výhodami v porovnání s ostatními typy zařízení na trhu. Zjistíte tak, zda je automatický model vhodný právě pro vás. Pozornost věnujte příkonu udávajícímu, kolik energie při práci kávovar spotřebuje. Chuťové vlastnosti nápoje nejvíce ovlivňují teplota vody a tlak vody.
Při výběru neopomeňte ani provedení karafy na mléko, která by měla být co nejpraktičtější. Významnou roli sehrává i mlecí ústrojí, zejména jeho typ, materiálové provedení a možnosti nastavení. Neméně důležitá je velikost zásobníku na vodu a dávkovače kávy. Zde byste se měli orientovat zejména podle toho, kolik osob pravidelně kávu popíjí. Svůj význam má také maximální výška šálků. Neopomeňte prověřit takéž typ a obtížnost ovládání.
Vzhledem k tomu, že moderní automatické kávovary bývají vybaveny řadou funkcí, zaměřte se tedy na ně. Prohlédněte si nabídku čisticích i doplňkových funkcí, které zajistí odpovídající chuť kávy a dlouhou životnost kávovaru i všech jeho částí.
Jaký automatický kávovar vybrat stručně:
Zvažte výhody a nevýhody automatiky – zamyslete se nad tím, zda sáhnete po automatickém kávovaru, nebo dáte raději přednost kapslovým či pákovým modelům
Zkontrolujte tlak páry – tlak páry musí v každém případě činit 15 barů
Zvolte odpovídající příkon – zvažte, kolik času na přípravu kávy máte a podle toho zvolte příkon
Sáhněte po vhodném mlecím ústrojí – ocelové tříštivé nože pořídíte za nižší cenu, ale nesekají rovnoměrně a mohou zrna spálit, kameny jsou dražší, zajistí však rovnoměrné mletí zrn
Prověřte mléčný systém – levnější kávovary jsou vybaveny pouze tryskou pro ruční šlehání mléka, dražší kousky se o všechno postarají prostřednictvím automatického mléčného systému
Vyberte vhodnou velikost zásobníků – zamyslete se nad požadovaným objemem nádob na vodu i kávu
Zkoukněte nabídku funkcí – nahlédněte do nabídky jednotlivých funkcí a zvažte, které z nich u kávovaru očekáváte a vyžadujete
Automatický, nebo jiný kávovar?
Automatické kávovary jsou jen jedním typem z bohaté nabídky přístrojů na přípravu kávy. I proto se ještě před nákupem zamyslete nad tím, zda se jedná o tu pravou volbu pro vás. Kromě automatických modelů si na trhu vybudovaly poměrně silnou pozici také kapslové a pákové kávovary. V následující tabulce vás seznámíme s principem jejich fungování a hlavními výhodami i nevýhodami.
Typ kávovaru | Princip fungování | Výhody | Nevýhody |
---|
Kapslový | Do zásobníku se vkládá kapsle, kterou zařízení probodne a její obsah smísí s vodou | Nízká cena, jednoduchá a rychlá příprava nápoje, snadná údržba, možnost přípravy i jiných než kávových nápojů | Vysoká cena kapslí, obvykle lze použít pouze kapsle od výrobce kávovaru, nelze použít s mletou kávou, nižší kvalita nápoje |
Pákový | Namletá káva se vkládá do sítka a zatažením za páku se spustí příprava nápoje | Nízká cena, jednoduchá údržba, ekonomicky výhodný provoz, | Náročná příprava, nutnost samostatného mlýnku na kávu |
Automatický | Do zásobníku se vloží voda, káva a mléko, zvolením požadovaného nápoje se automat pouští sám do práce | Jednoduché ovládání, rychlá příprava, všechny šálky jsou stejné, vynikající chuť nápoje, bezúdržbový provoz | Vysoká cena, značné rozměry, vyšší energetická náročnost |
Jestliže vyžadujete levnější přístroj a rádi experimentujete s různými chutěmi, sáhněte po kapslovém kávovaru. Pokud je u vás příprava pravidelné kávy slavnostním obřadem, zvolte pákový typ. Automatika je vhodná pro zákazníky, kteří si chtějí vychutnávat rychle a snadno připravenou kávu těch nejlepších chuťových vlastností.
Příkon
Automatické kávovary jsou elektrospotřebiče, takže ke své práci potřebují přísun elektrické energie označovaný jako příkon. Ten obvykle dosahuje hodnot mezi 1 000 a 2 500 W. Obecně platí, že výkonnější modely zvládnou zejména ohřev vody o něco málo rychleji než slabší kousky. Hodí se tak zejména tehdy, pokud potřebujete nápoj připravit rychle před odchodem do práce, nebo abyste obsloužili návštěvu.
Uvedené hodnoty se mohou na první pohled zdát opravdu vysoké. Naštěstí kávovar není lednice a v průběhu dne jej zapnete jen na velmi krátký okamžik. Proto se nemusíte obávat, že by se vysoký příkon výrazněji podepsal na vašich účtech za elektřinu.
Teplota vody a tlak páry
Pro dosažení optimální chuti připravované kávy je zapotřebí zajistit vhodnou teplotu vody a tlak páry. Za ideální je považována teplota vyšší než 90 ℃, ale nižší než 94 ℃. Valná většina prodávaných kávovarů dovede těchto hodnot dosáhnout automaticky a v zásadě nemáte ani možnost si skutečný stav ověřit.
Naproti tomu se jednotlivé spotřebiče liší tlakem páry. I zde je jasně stanovené optimum ve výši 9 barů. Prakticky všechny profesionální stroje jsou vybaveny čerpadlem, které umožňuje tuto hodnotu konstantně udržovat. U kávovarů určených domácnostem ovšem chybí a tlak kolísá. V průměru tak potřebných 9 barů dosahují pouze modely, jejichž tlak podle technických specifikací činí 15 barů.
Během nákupu se obrňte velkou trpělivostí, neboť řada výrobců slibuje dokonalý chuťový zážitek i u kávovarů s tlakem 2 bary. V žádném případě se nenechejte těmito marketingovými triky přesvědčit, výsledný produkt připomíná spíše kávou obarvenou vodu. Ani kávovary pyšnící se tlakem nad 20 barů ovšem nepředstavují vhodnou volbu.
Karafa na mléko
Během nákupu zohledněte také podobu karafy na mléko, které je nepostradatelným základem hned několika oblíbených nápojů. Levné modely obvykle nebývají vybaveny žádným automatickým systémem a zavděk musíte vzít pouze výpustí na horkou páru. Samotné napěňování pak zůstává na vás.
U modelů vyšší třídy můžete počítat se samostatným mléčným systémem, který se o všechno postará automaticky. Jednoduše vložíte odsávací hubici do krabice nebo nádoby s mlékem a necháte přístroj pracovat. Velkou výhodou představujei přítomnost samočistícího programu, který systém zbaví usazených nečistot a zbytků.
Mlecí ústrojí
U automatických kávovarů nemusíte řešit podobu vkládané kávy. Jsou totiž vybaveny speciálním ústrojím, které jednotlivá zrna rozemele přesně podle potřeby. Na trhu se můžete setkat se dvěma řešeními – tříštivými noži a mlecími kameny.
S tříštivými ocelovými noži se setkáte zejména u levnějších modelů. Pyšní se poměrně dlouhou životností a jednotlivá zrna svou rychlou rotací sekají. Bohužel však nemelou příliš rovnoměrně a horko vznikající rychlým pohybem čepelí může kávu připálit a zhoršit její chuťové vlastnosti.
Větší oblibu si v současné době získávají dražší mlecí kameny. Jejich hlavní výhoda spočívá v rovnoměrném rozdrcení zrn, což pozitivně ovlivňuje výslednou chuť a vůni nápoje. Levnější kameny jsou vyrobeny z oceli, která déle vydrží, ale zrna zahřívá. U dražších keramických sice musíte počítat s kratší životností, ale jejich prací vzniká daleko méně nežádoucího tepla.
Možnosti nastavení mletí
Za samozřejmou je považována možnost nastavit požadovanou hrubost zrn. Počet stupňů závisí vždy na konkrétním modelu, minimálně lze volit ze dvou stupňů, na trhu však naleznete i spotřebiče umožňující volit hned ze 13 různých intenzit. Počet nastavení hrubosti mletí nezáleží na ceně kávovaru, jako spíše na rozhodnutí výrobce.
Velikost zásobníku na vodu a kávu
Mezi důležitá kritéria řadíme mimo jiné i velikost zásobníku na vodu a kávu. Při výběru se zamyslete nad tím, kolik osob v domácnosti a případných hostů kávu pravidelně vyžaduje. Zatímco dvoučlenné rodiny si plně vystačí s 1,5 litrem vody, početnější domácnosti nebo pravidelní hostitelé oslav a sešlostí by měli sáhnout po nádobě o objemu ve výši alespoň 3 l.
Stejně postupujte i v případě nádoby na kávu. Většina modelů na trhu se pohybuje mezi 150 a 300 gramy. Pozor si dávejte zejména na skutečnost, že káva má tendenci na vzduchu postupně ztrácet své chuťové vlastnosti i aroma. Proto byste měli po větším zásobníku sáhnout pouze tehdy, pokud denně vypijete velké množství kávových nápojů.
Maximální výška šálků
Na první pohled nepříliš podstatný parametr spočívá i v maximální podporované výšce šálků. Jenže pokud rádi experimentujete, jistě brzy zjistíte, že každý nápoj vyžaduje rozdílné množství vody. Obecně je za vhodnou považována maximální výška 13–14 cm, v obchodech se však setkáte i s modely, pod které vložíte i 16 centimetrů vysokou sklenici. Výhodou je, že přesné nastavení výšky zamezí případnému stříkání kávy všude okolo.
Ovládání
Pozornost věnujte ovládání kávovaru. Automatické přístroje bývají standardně navrženy s ohledem na co největší komfort, i přesto se v množství nejrůznějších nápojů a nastavení můžete snadno ztratit. V současné době se vyskytují dva základní ovládací systémy:
Tlačítka a knoflík – u levnějších kávovarů, pomocí tlačítek lze zvolit nápoj, otočením knoflíku se nastavuje hrubost mletí, množství a teplota vody
Displej – u dražších modelů, obvykle dotyková, jednoduché ikony a piktogramy usnadňují ovládání, možnost volby nápoje stiskem jediného tlačítka
Funkce a doplňky
Výrobci se neustále snaží své modely vybavovat nejrůznějšími pomocnými prvky a doplňky. Hlavním důvodem je nejen zvýšení komfortu zákazníka, ale také vymezení vůči konkurenci. V prvé řadě se jedná o bohatou paletu nejrůznějších programů a funkcí:
Časovač – přesné nastavení požadovaného času sepnutí přístroje a přípravy nápoje
Automatické vypnutí – ukončení provozu po několika desítkách sekund nečinnosti pro úsporu energie
Nahřívání šálků – udržení vysoké teploty kávy díky vyhřívané ploše v horní části kávovaru
Příprava dvou šálků najednou – možnost připravit hned dva šálky stejného druhu nápoje najednou
Aroma systém – předspaření zrn horkou vodou pro zajištění plnějšího aromatu a chuti
Funkce horké vody – možnost využít kávovar pouze pro ohřev horké vody bez kávy
Bluetooth – možnost propojení s mobilním telefon pro ovládání kávovaru na dálku
Displej – přehledné zobrazení všech potřebných informací s možností dotykového ovládání
Kromě funkcí ovlivňujících samotnou přípravu kávy se při výběru zaměřte také na nejrůznější údržbové programy. Ty zajistí dlouhou životnost a prakticky bezúdržbový provoz automatického kávovaru, protože po skončení přípravy nápoje ústrojí důkladně vyčistí. Jedná se zejména o následující systémy:
Odvápnění – nutné pouze v oblastech s tvrdou vodou, automatické odstranění vodního kamene
Samočištění – automatické čištění vnitřního ústrojí kávovaru, odstranění zbytků vody a kávové sedliny, spíná se po každé přípravě nápoje
Automatické čištění napěňovače mléka – odstranění zbytků mléka z hadice a mléčné trysky
Výhodou bývá i přítomnost odkapávacího roštu pro zbytky nápoje, který teče mimo šálek. Nedostane se tak pod kávovar. I přes vysokou efektivitu samočisticích programů vždy doporučujeme alespoň jednou za čas na vlastní oči všechny součástky zkontrolovat a případně vyčistit.
Cena
Zatímco ještě před několika lety byly automatické kávovary vyhrazeny pouze restauracím, dnes v obchodech naleznete přes 300 kousků určených do domácností. Samozřejmostí je obrovské rozpětí cen, kdy nejlevnější model pořídíte za zhruba 5 000 korun, zatímco za nejdražší spotřebič na trhu klidně zaplatíte i více než 50 000 Kč.
Cena do 7 500 Kč
Nejlevnější automatické kávovary překvapivě pořídíte za částku nepřesahující ani 10 000 korun. Jejich příkon standardně dosahuje 1 000 W, proto se připravte na pomalejší ohřev vody. Nádoba na vodu nabízí objem 1,5 litrů, což ocení zejména menší domácnosti. Mléko si musíte napěnit sami, jedinou pomoc představují trysky na horkou páru. O mletí zrn se stará sada rychle rotujících ocelových nožů. Počítat můžete s odvápňováním i samočištěním.
Pozor si dávejte zejména v oblasti tlaku páry. Právě v této cenové skupině totiž naleznete poměrně mnoho modelů, které ani zdaleka nedosahují doporučovaných 15 barů. Jejich výrobci mnohdy slibují vysokou kvalitu provozu, dlouhou životnost a podobně. Bohužel nečekejte nic lepšího než vodu, která prošla kávovými zrny.
Cena od 7 500 Kč do 15 000 Kč
Ve střední kategorii již naleznete povětšinou pouze modely disponující požadovanými 15 bary. Příkon se pohybuje okolo 1 500 W, takže s přehledem zvládnete i rychlou ranní kávu. Nádoba na vodu se pyšní objemem nad 2 litry, což plně dostačuje pro čtyřčlennou rodinu i případné návštěvy. Samozřejmostí jsou automatické programy samočištění a odvápňování, u dražších kávovarů i automatické napěňovače mléka s odpovídající údržbou.
V mnohem větší míře se zde prosazují mlecí kameny, povětšinou ocelové, které vydrží skutečně velmi dlouho. Ovládání bývá řešení pomocí jednoduchého displeje zobrazující všechny důležité informace. U některých modelů můžete počítat i s aroma systémem, možností ohřevu dvou šálků najednou nebo časovačem.
Cena nad 15 000 Kč
Pro nejnáročnější zákazníky jsou vyhrazeny kávovary v hodnotě nad 15 000 korun. Některé z nich naleznou využití kromě domácností i ve firemních provozech. Samozřejmostí je tlak páry v hodnotě 15 barů a příkon přesahující 2 000 W, díky němuž je příprava opravdu velmi rychlá. Nádoba mnohdy pojme i více než 3 litry vody, s čímž si i větší rodina vystačí po celý den.
O automatickém napěňovači mléka, bohaté nabídce údržbových programů a snadném ovládání prostřednictvím displeje asi nemusíte dlouze referovat. Těšit se můžete také na keramické kameny, které zrna rozemelou rovnoměrně a přitom velmi šetrně.
Použité zdroje a další zajímavosti:
https://www.arecenze.cz/recenze-automatickych-kavovaru/
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar
https://www.homelook.sk/priprava-kavy-alternativnymi-sposobmi/
https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/dobry-kavovar-nesmi-sycet.A_2005M176t04A